CADRU  NATURAL
- vecinatati
          La Nord   5km cu gara feroviara Girbova
          La 14km  Vest cu  satul Birnova
          La 10km  Sud -Vest  cu satul Lipnic
          La Sud   17km cu satul Climauti
          La  Est   7 km  cu  satul   Sauca

Scurta prezentare geografica, toponime inportante
Satul beneficiaza de aceeasi clima continental-temperata, ca si toata republica, dar ceva-ceva mai aspra ca in zona de codri si chiar cu mai multe precipitatii atmosferice. Pe mosia localitatii actuale se observa urme de activitate umana foarte vechi. Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman aici s-au format trei asezari omenesti. Ele au existat pana la navalirea triburilor nomade ale hunilor, venite din stepele de la rasarit de Muntii Ural, in anul 376 e. n. Satele, atunci, au fost pradate si arse. Pe locurile unde s-au aflat aceste silisti antice se mai pot gasi obiecte de uz casnic si de alta natura, tipice pentru epoca romana in istoria Moldovei, sec. II-IV.

In aceasta regiune de cimpie deluroasa din nordul Republicii Moldova si din estul raionului Ocnita, satul Girbova este unul mijlociu. Satele Lipnic, Sauca, Briceni, Mosana, Cernoleuca, Dingeni situate in jurul Girbovei sunt mult mai mari. Girbova, insa, intre ele se afla ca intr-o poiana larga de silvostepa. De la ea pleaca o artera cu imbracaminte rigida spre B?rnova si Ocnita, iar dinspre sud-est, pe linga dealul de 282 m altitudine, trece soseaua Valcinet-Donduseni.

Se afla la 20km mai la sud de punctul extrem de nord al tarii, Naslavcea.

Reteaua hidrografica (rauri, lacuri,balti), rezervatii naturale
Putem remarca la acest capitol Raul Cubolta, Iazul Craischii, iazul din centrul satului,Iazul de la Potirniche, Iazul cel din Jos.

Raul Cubolta se revarsa in Raul Raut ,care isi are inceputul aproape de Rediu -Mare. Acesta era raul principal pe vremea dominatiei tatarilor pe teritoriul dintre Carpati si Nistru . El mai era numit si „ Marele Drum Comercial Tataresc” .  Acest drum al tatarilor venea de la Marea Neagra , o ramura prinTighina -Rezina -Lapusna si alta ramura prin Tighina -Rezina  - Soroca, spre Podolia si Polonia . Tot in acea perioada, de la Lapusna pe malul drept al Prutului se afla orasul Tutora , cel mai mare centru comercial, economic si strategic din perioada Evului Mediu. Drumul de la Rezina spre acest centru era numit si el "Drumul Tataresc ". Tutora era vestita si prin arhitectura sa . El a fost  ars si distrus complet in razboaiele tatarilor . Astfel targul medieval Tutora a disparut de pe harta . De la Tutora inspre locurile de Nord ale Moldovei marfurile ajungeau pe aceiasi cale de navigatie -Raul Raut -Cubolta.

ISTORICUL  ASEZARII  SI  POPULATIA:
Istoria satului Garbova (Om-Mort) e legata mai mult de istoria Raului Cubolta ,care in limba cumano-tatara inseamna cimitir, sau mormant, sau oameni morti. Acest rau cu 3000-4000 de ani in urma era un rau mare pe care se transportau marfuri aduse din Orient spre Europa . Pamanturile din jur erau foarte fertile iar pe ele crestea bine graul . Erau si pasuni imense. Pastorii nomazi de pe pamanturile asiatice (sarmati, roxolani, alani, iranieni) si-au largit pasunile pana la Don, apoi pana la Nipru si au ajuns pana la Cubolta , voind sa se extinda pana la Dunare . Ajungand pana la Cubolta, se asezau aici cu traiul si se ocupau in special cu cresterea cailor.  Tot aici se dadeau lupte barbare cu hoardele tatare care faceau raiduri pentru a jefui tot ce le statea in cale. Aceste paminturi au cunoscut razboaie si durere peste 3000 de ani . Cadavrele  cazutilor in lupte - spune traditia - erau aruncate in rau - raul oamenilor morti ! Intr-unul din razboaie a fost dat foc la tot : au ars pasuni si case, iar locuitorii au fost manati in Asia . Cei care au fugit si s-au ascuns, poate ca au fost si primii locuitori ai satului Om-Mort . Aceasta denumire s-a pastrat  mult , mult timp (prin anii 1950-60 locuitorii satelor vecine il mai numeau Om-Mort si nicidecum nu se puteau deprinde cu denumirea noua Girbova ).

Zona Ocnita, Naslaucea, Mereseuca, Girbova a fost din cele mai adinci vremuri o zona a comertului . Din partea Poloniei  si Podoliei - cetatea Hotin era punctul strategic de trecere a marfurilor  (functionand ca o vama ) spre Baltica . Pe actualul teritoriu al satului Lipnic in diferite perioade ale istoriei au fost date lupte crancene, pustiitoare . Lipnicul si Ocnita au o istorie mai noua . Cea mai veche istorie o au satele din zona mai sus amintita. Acest teritoriu a fost grav afectat de goti, huni, avari , slavi, tatari , mongoli si turci . Asadar satul Om-Mort s-a aflat tot timpul in triunghiul "Bermudelor" si pana in prezent  a ramas izolat ( din cauza drumurilor de legatura proaste) de alte sate . Probabil ca noi , bastinasii satului, stam pe un morman de cenusa si oase ale istoriei si ducem povara acestei istorii!

Circa 1.300 de ani in urma, dupa cum constata arheologul Ion Hincu, s-a mai format un sat, care a existat pana in preajma formarii Tarii Moldovei. Pe vatra satului se mai gasesc obiecte din acea epoca a migratiilor, sec. XII-XIII. Cu regret, nu dispunem de prea multe documente istorice despre Girbova, cu toate ca ESM atesta localitatea incepand cu anul 1554. E o atestare, dar nu e prima. Putem doar admite ca atunci, in anul editarii primului volum al enciclopediei, alt document mai vechi nu se cunostea. Insa in culegerea de "Documente privind istoria Romaniei. Veacul XVI. A. Moldova" (Vol. II. Bucuresti, 1951) in citeva locuri gasim informatii despre Verbova, care, dupa toate caracteristicile, e denumirea initiala a Girbovei, mai zisa nu stim de ce si Om-Mort. Arheologul A. Nudelman a stabilit ca 24 de monede descoperite in zona satului sunt ducati olandezi iar una e un ducat austriac din vremea lui Iosif II, deci o  atestare mai veche decat documentul citat mai sus, in care e pomenit satul si care este datat la 23 februiarie 1448. Aceasta descoperire  rastoarna informatia din enciclopedia sovietica. E important, insa, sa aflam ca negotul cu monede de diferita provenienta in acea perioada luase amploare pe aceste locuri. De ele, cum se vede, se foloseau toate paturile instarite ale societatii. Monedele nu erau, totusi, pretuite la valoarea lor financiara, ci la cantar - pentru continutul lor de aur sau de argint. Importantul tezaur a fost amanuntit studiat de Ana Bolduratu si Vera Paiu. In 1803 satul apartinea Manastirii Sf. Sava din Iasi, iar din 1817 - Manastirii Frumoasa. Ea stapinea aici 120 falci de aratura, 100 falci de tufari ingraditi, 150 falci de faneata si 200 falci de pasuni. Serviciile divine le savarseau un preot, un diac si un paracliser. In 1835 in sat locuiau 77 de familii cu 434 de suflete. Nu gasim Girbova in recensamantul din 1897 al localitatilor Imperiului Rus, se vede ca satul era mic, nu ajunsese inca la totalul de 500 de locuitori. Din 1894 satul avea scoala de alfabetizare. In 1920 avea moara cu motor. In 1922 institutia romana "Casa Noastra" distribuie, pentru 477 de tarani nevoiasi, 1.680 ha de pamant. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicata in 1908 din lemn, alaturi de cea micuta, acoperita cu paie, din 1775. Dar si aceasta nu era prea mare, avea forma unei case obisnuite, dar incununata de trei turle. In anii treizeci ai sec. XX preot paroh aici era loan Arapov (n. 25 martie 1893), absolvent al Seminarului Teologic. In serviciu la Girbova se afla din 1920. Parohia si atunci  era mica, avea numai 353 de suflete. Actualmente functioneaza locasul cu hramul "Sf. Maria cea Mica". Razboiul din 1941-1945 a rapit mai multe vieti omenesti din Garbova, dar numele lor se afla pe o lista comuna cu cele din B?rnova,  unde candva s-a aflat sediul kolhozului. Dupa razboi, insa, au inceput represaliile.

Prima asezare a satului, dupa spusele stramosilor nostri, a fost pe colina de linga gara feroviara Girbova de astazi.  Bastinasii si-au zidit vatra la marginea drumului de legatura dintre Moscova si Tara Moldovei,  care trecea prin orasul Moghiliov. Satul a luat fiinta prin anii 1700, iar in anii 1775 enoriasii si mesterii  din localitate au terminat constructia unei biserici din lemn, acoperita cu paie, care avea forma unei case taranesti si care a rezistat in timp  pana  nu demult, devenind un monument valoros  de arhitectura.
Se zice ca boierul pe a carui mosie se aflau casele i-ar fi alungat pe bastinasi  de pe  locurile celea si ei au trecut aici, pe o vale nu prea adanca, inconjurata de paduri, nu departe de riul Cubolta.
In locurile acestea locuitorii au gasit langa o scarta de paie un om mort, care era garbovit si au inceput a spune asezarii Om-Mort, i-ar mai apoi i-au zis Girbovit si a ramas Girbova pana astazi.

Biserica Adormirii Maicii Domnului... ne spun batranii ca si biserica au adus-o pe barne si trasa de boi, si au asezat-o pe cel mei frumos si mai nalt loc al satului, au reconstruit-o si au acoperit-o cu sindrila.  I-ar mai apoi, prin anii 1908 , tot din lemn a fost construita biserica noua „Adormirea Maicii  Domnului”, care  de o 100 de ani isi inalta trei turle spre Lumina Divina, indemnand satenii sa ingenuncheze privirile si sa se pocaiasca.

Astazi, de pe campuri  isi face drum spre oameni belsugul. Strai ales de sarbatoare aprinde in casele noastre lumina painii si a viselor, stapanii carora santem.

Credem ca inca nu-i trecuta in negura de vremi zestrea sufleteasca. Fie binecuvantata slova neamului in sufletele noastre, sa-i retinem  numele de botez si sa-l ducem  atent din gura in gura,in teama de a nu-l vatama...

Numar de locuitori, nationalitate:
In trecut
          - 1.517 locuitori (710 barbati si 807 femei), incluzand 1.477 de romani, 23   de ucraineni

In prezent
          - Persoane     - 1432
          - Familii         -  800
          - Gospodarii   -  66

Documente istorice in care este mentionat satul:
Bibliografie:
Catalogul documentelor moldovenesti din arhiva istorica centrala a statului. Vol. I. Bucuresti, 1957;
Costachescu M. - Documente moldovenesti inainte de Stefan cel Mare. Vol II. lasi, 1932;
Moldova in epoca feudalismului. Documente slavo-moldovenesti. Vol.11.Chisinau, 1978; Rossetti Radu. Pamintul, satenii si stapinii in Moldova. Bucuresti, 1907;
Z. Arbure -  „Dictionarul geografic al Bsarabiei” ,  Bucuresti  1904 ;
Dictionar statistic al Basarabiei”   Chisinau 1923.

Nume de familie frecvente :
Gutu, Gumenii, Gadimba,  Seinic, Bairac,  Vahnovan

STRUCTURA  ASEZARII  SI  GOSPODARIA
Suprafata asezarii  :   2788ha
din care
          - 283ha          intravilan
          - 1258ha        extravilan

Tipologia spatiilor neconstruite si amenajarilor diverse
( zone impadurite, zone cultivate
):
          - Paduri                 - 785ha
          - Pasuni                - 344ha
          - Bazine acvatice - 53 ha

GOSPODARIE

Casa- materiale si tehnici de constructie (invelitoare, sarpanta, pereti, temelie, pivnita. Decorul locuintei

Interiorul locuintei (scurta descriere):
 
Casele in marea majoritate sunt compuse din patru odai : casa mare, despartitura(camera pentru oaspeti,)  priciepca si tinda (coridorul).  Casele de azi  au la baza o fundatie cu mult mai mare, cu subsol si camere, cu coridor lung si odai prin parti.

Anexe gospodarest :
bucataria de vara, bucataria de iarna, grajd; in ograda fiecarei gospodarii este sarai, bucatarie de vara,  beci, „podnaves”, camara la vaca, ocol pentru porci, avand deasupra poiata pentru gaini.

Alimentarea cu apa
Locuitorii satului se aprovizioneaza cu apa din fantani , ce se afla in majoritate gospodariilor.

OCUPATII  SI  MESTESUGURI
Ocupatii traditionale principale

Principala ocupatie a populatiei este agricultura si cresterea animalelor ( vitelor, porcilor ).

VIATA  SPIRITUALA
Monumente de cult (biserici, manastiri)- data intemeierii,confesiunea,limba in care se slujeste

In sat exista o biserica  avand hramul Adormirii Maicii Domnului,   construita din lemn in anul 1908.

Port traditional
Obiceiuri legate de nastere, nunta, inmormantare
Obiceiuri calendaristice deosebite practicate( obiceiuri de Craciun sau Pasti)
Alte monumente arhitecturale importante: primaria, scoala, caminul cultural, biblioteca
Ansambluri folclorice, fii ai satului (personalitati culturale)

Mandria satului este ansamblul de dansuri populare „ Opincuta” fondat in anul 2001.

Astazi ansamblul creste deja a treia generatie de dansatori.  In palmaresul ansamblului  sunt multe locuri de frunte ocupate la multiplele festivaluri si concursuri  :    locul II  la festivalul republican „ La vatra horelor” , desfasurat in orasul Chisinau,  Locul III  la festivalul international  „Stelutele toamnei” , desfasurat in orasul Ustron din   Polonia, etc.
 
>>> Istoricul asezarii si populatia >>> Structura asezarii si Gospodaria >>> Ocupatii si mestesuguri >>>
>>> Viata spirituala >>>
 
 
 
 
D